Widziałeś je: zdjęcia pięknych kredensów, ich półki wyłożone wyeksponowanymi szklanymi słoikami i starannie ułożonymi pojemnikami. Wydają się odpychać kurz i dezorganizację.

Jeśli twoja spiżarnia tak nie wygląda, nie jesteś sam. Utrzymanie spiżarni w najlepszej formie jest wyzwaniem – zwłaszcza jeśli faktycznie jej używasz. Niezależnie od tego, czy jesteś mistrzem kuchni, czy nowicjuszem w kuchni, Twoja spiżarnia będzie w ciągłym stanie zmian i jak utrzymać w niej porządek? Odpowiedź może być prostsza niż myślisz.

kosze wiklinowe w spiżarni

Spójrz na te ładne zdjęcia spiżarni ponownie. Co je łączy? Koszyki. Mogą być wiklinowe, plastikowe lub materiałowe. Niemal w każdym przypadku dobrze zorganizowanej spiżarni, skromny kosz odgrywa kluczową rolę. Oto pięć sposobów, w których możesz wykorzystać koszyki, aby przybrać estetykę organizacji spiżarni swoich marzeń.

#1: Wykorzystaj je do tworzenia zdefiniowanych obszarów

Trudno ci znaleźć rzeczy w spiżarni? Może dlatego, że nie wiesz, gdzie szukać. Najprostszym sposobem na wykorzystanie koszy do organizacji spiżarni jest grupowanie przedmiotów. Wszystkie towary w puszkach trafiają do jednego koszyka. Twój makaron i ryż idą do innego. Wszystkie przekąski idą gdzie indziej.

Możesz również pójść dalej w swej kreatywności z typami obszarów, które tworzysz. Zamiast grupować podobne produkty, możesz grupować rzeczy według posiłków. Wypróbuj koszyk na jedzenie śniadaniowe, koszyk na obiad typu grab-and-go oraz koszyk na składniki każdego posiłku, który planujesz przygotować w tym tygodniu. Baw się systemem, dopóki nie znajdziesz tego, co jest dla Ciebie najlepsze.

Aby poszerzyć zasięg swoich grup, możesz również zbierać mniejsze koszyki na dużej blaszce. Powiedzmy, że masz kilka koszyków na różne produkty do pieczenia: np. jeden na kubki do mierzenia, jeden na przyprawy i zioła, jeden na wkładki do babeczek i foremki do ciastek. Wszystkie te kosze ułóż na jednej blasze. Kiedy nadejdzie czas pieczenia, możesz wyciągnąć całą paletę. Metoda blaszanej palety pomaga utrzymać poszczególne elementy w porządku bez ograniczania grupowania.

#2: Użyj ich, aby ukryć brzydkie opakowania

Niektórzy ludzie mogą mieć czas, aby rozpakować wszystko, co kupują w sklepie spożywczym i przenieść to do ładnych, wyraźnie oznakowanych pojemników. Ale niektórzy z nas nie mają tyle luksusu, jakim jest nadmiar wolnego czasu. Jeśli chcesz, aby Twoja spiżarnia trzymała się jednego stylu, ale nie chcesz doprowadzić się do szaleństwa, zamieniając wszystko na pasujące słoiki i pojemniki, kosze są Twoim przyjacielem. Załaduj zapakowane produkty do koszyka, ukryj niedopasowane, często kolorowe etykiety za ścianą, która odpowiada Twojej estetyce.

koszyk do spiżarni

#3: Wykorzystaj je, aby być gotowym na przyjęcie

Nie ma nic gorszego niż przeładowana spiżarnia, zwłaszcza jeśli goście przyłapią cię z otwartymi drzwiami, wystawiając jej dezorganizację na świat. Koszyki mogą pomóc Ci wznieść swoją gotowość do zarządzania na wyższy poziom. Stwórz koszyk, który jest zaopatrzony w niezbędne elementy. Może pomieścić butelkę wina, krakersy, oliwki lub cokolwiek możesz zawsze wyciągając, gdy goście niespodziewanie zapukają do drzwi. Posiadanie jednego koszyka pod ręką, gdy się gotuje, oszczędza czas i pozwala być bezstresowym gospodarzem, gdy wpadają goście.

Nie musisz zajmować całej przestrzeni półki z tym koszykiem. Ponieważ będziesz go używać tylko przy pewnych okazjach, jest idealny do schowania na górnej półce w spiżarni lub szafce narożnej, która jest zawsze trudna do zagospodarowania.

#4: Wykorzystaj je do przechowywania małych urządzeń kuchennych

Dzięki erze wszechobecnych gadżetów, wielu z nas ma w domu szeroką gamę akcesoriów kuchennych. Możemy ich używać regularnie lub nie. Mimo to zajmują one cenną przestrzeń magazynową. Podobnie jak koszyk imprezowy, mały koszyk na sprzęt AGD może znaleźć się w trudniej dostępnym miejscu. W ten sposób uwalnia się więcej kuchni i spiżarni na rzeczy, z których faktycznie korzystasz każdego dnia – lub przynajmniej co tydzień.

Koszyk ten nie będzie wyglądał jak jaskinia węży. Bezpiecznie owijaj przewód każdego urządzenia przed dodaniem go do koszyka. Jeśli chcesz uzyskać kilka wskazówek, które ułatwią Ci to zadanie, zapoznaj się z krótkim przewodnikiem dotyczącym owijania sznurków.

#5: Wykorzystaj je, aby zminimalizować nadmiar jedzenia

Ile w Twojej spiżarni zabiera dawno zapomniane – ale wciąż doskonale nadające się do wykorzystania – jedzenie? Dobrze jest mieć pod ręką resztki, ale ten nadmiar otwartych opakowań będzie się tylko kumulował, chyba że będzie to miało sens. Ułatw to, trzymając otwarte opakowania i jedzenie z przodu koszyka. Wystarczy przechylić koszyki do przodu przed odłożeniem artykułów spożywczych. Załaduj te nie otwarte worki z frytkami na sam koniec, trzymając pół zjedzone opakowania z przodu i w środku, tak aby faktycznie się skończyły, zamiast zapominać i przypominać sobie o nich w ciągu kilku miesięcy.