Być może prawdą jest, że można ugotować pokaźnego łososia i upiec ciasto w mgnieniu oka. Ale jeśli ktoś przyjrzy się bliżej wnętrzu Twojego piekarnika – zauważając rozpryski, okruchy i resztki – może zakwestionować Twoją sprawność. Dzieje się tak dlatego, że gruntownie czysta kuchnia jest znakiem jakości samym w sobie i dlatego wiedza o tym, jak czyścić piekarnik, musi być częścią zestawu umiejętności jakie posiadasz. Na szczęście możemy pokazać, jak to się robi. A ponieważ większość nowoczesnych piekarników posiada funkcję samoczyszczenia, nie jest to tak skomplikowane, jak się wydaje.

Istnieją dwa różne typy pieców samoczyszczących się:

  • wysokotemperaturowe piece samoczyszczące
  • piece parowe

Ważne jest, aby określić, którą opcję posiadasz. Kiedy to zrobisz, przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się, w jaki sposób regularne czyścić piekarnik, a także zapoznaj się z ważnymi szczegółami, których należy unikać po zakończeniu pracy. Oczywiście, mistrz może być teraz uczniem, ale to nie potrwa długo.

Zanim zaczniesz naukę

Zacznijmy od podstaw: Najpierw sprawdź, czy piekarnik jest rzeczywiście brudny. Co do zasady, piekarniki powinny być czyszczone co trzy do sześciu miesięcy, ale ta linia czasowa może się różnić w zależności od tego, jak często używasz tego urządzenia. Zwróć szczególną uwagę na widoczne odpryski lub plamy tłuszczu, ponieważ mogą one dodawać zapachu do świeżej żywności i powodować szkodliwy dym podczas pieczenia.

Wskazówka:

Prawdopodobnie będziesz musiał czyścić częściej niż myślisz. Zasadniczo, jeśli zobaczysz zabrudzenia na dnie swojego piekarnika, nadszedł czas na czyszczenie.

jak-wyczyscic-piekarnik-kurki

Jak przygotować piekarnik do czyszczenia?

Może się to wydawać oczywiste, ale warto zauważyć, że wszystko w piekarniku powinno być usunięte przed czyszczeniem. Wyjmij patelnię, stojaki i ruszt grilla, a także wszelkie naczynia kuchenne lub do pieczenia, które mogą być przechowywane w środku. Następnie należy użyć wilgotnej szmatki do wyczyszczenia krawędzi ościeżnicy, zachowując odstęp 2 cm od krawędzi wewnątrz piekarnika. Nie pozwól, aby woda lub środek czyszczący dostał się do szczelin w ościeżnicy.

Następnie wytrzyj luźne okruchy, które mogą znajdować się w piekarniku – zmniejszy to obecność dymu i zapewni, że piekarnik zachowa swój nieskazitelny wygląd. Żywność często reaguje z porcelaną w wysokich temperaturach, powodując powstawanie plam, trawienie, wżery lub słabe białe plamy. Nie wpłynie to na wydajność gotowania w piekarniku, ale można tego uniknąć.

Jak wyczyścić piekarnik za pomocą pary wodnej?

Jeśli masz piekarnik z funkcją czyszczenia parą, ważne jest, aby podczas tego procesu nie używać żadnych środków czyszczących ani dodatków. Ta funkcja jest przeznaczona do lekkiego czyszczenia i nie jest przeznaczona do rozpuszczania trudnych plam. Dlatego też, po rozejściu się pary wodnej należy jak najszybciej wyczyścić piekarnik. Im dłużej wyciek znajduje się w piekarniku, tym trudniej go usunąć. Powszechne wycieki obejmują roztopiony ser, białka lub cukry, a dwa ostatnie przykłady często wymagają trochę potu na czole.

jak-wyczyscic-piekarnik-palnik

Zacznij od wlania 300 ml wody destylowanej lub przefiltrowanej na dno piekarnika – nie używaj wody z kranu, ponieważ może ona pozostawić osady mineralne na spodzie piekarnika. Następnie należy nacisnąć przycisk związany z cyklem czyszczenia parą, który powinien trwać około 50 minut. Po zakończeniu cyklu, otwórz drzwiczki piekarnika i wytrzyj pozostałą wodę za pomocą gąbki. Jeśli plamy pozostaną, użyj nylonowej gąbeczki peelingowej do ich usunięcia. Możesz również wlać ocet lub sok z cytryny do czyszczenia, aby pomóc usunąć również wszelkie osady mineralne.

Jak samooczyszczać piekarnik?

Kroki przygotowania piekarnika do jego funkcji samoczyszczenia są podobne do tych wymienionych powyżej: Usunąć wszelkie zanieczyszczenia powierzchni wilgotną ściereczką, a następnie zaprogramować funkcję samoczyszczenia. Cały proces powinien trwać od trzech do pięciu godzin, w zależności od stopnia zabrudzenia piekarnika. Drzwi piekarnika otworzą się po zakończeniu czyszczenia i ostudzeniu urządzenia.

Po całkowitym ostudzeniu pieca można usunąć resztki wilgotną ściereczką. Aby uniknąć stłuczenia szyby piekarnika, nie należy nakładać wilgotnej szmatki na wewnętrzne drzwi szklane przed całkowitym ochłodzeniem.

Po wykonaniu tego zadania, możesz ulec pokusie, aby pokryć dno piekarnika folią, aby uniknąć przyszłych wycieków. Lepiej tego nie robić, gdyż może to spowodować trwałe uszkodzenie laminatu na dnie piekarnika.

Zamiast tego, po prostu stwórz sobie zasadę, aby od czasu do czasu mieć oko na czystość Twojego piekarnika. Jesteś przecież mistrzem w kuchni.